Revistă print și online

Ultimul împărat nemuritor

Deși sunt o mare iubitoare de povești, până recent am stat departe de zona literaturii fantasy. Cu toate acestea, când am aflat, în 2021, că Andrei Ruse are în lucru un roman fantasy, am fost mai mult decât curioasă să-l descopăr. Așa că am așteptat, cuminte, până când toate cele trei volume din serie au fost gata scoase în lume, urmărind în paralel, cu sufletul la gură, procesul de documentare a scrierii lor, cartografiat atent de autor pe rețelele sociale.

Ultimul împărat nemuritor este o trilogie ce are ca fond basmul lui Petre Ispirescu, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, precum și folclorul românesc, mult mai puțin cunoscut noilor generații.

Povestea începe cu nașterea unui prinț adormit, la a cărui naștere împărăteasa regatului moare, lăsându-l pe împărat singur, confuz și neconsolat. În încercarea de a-și salva fiul, împăratul descoperă o profeție sumbră, pe care va lupta până la finalul zilelor sale să o evite și care va schimba din temelii ordinea lumii.

Prințul crește, deosebirea lui de alți copii se vede de la un an la altul, iar în lupta lui cu interdicțiile tatălui său va întâlni o seamă de creaturi mitice, fiecare cu rostul său în marea economie a cărții, își va face prieteni credincioși, va iubi și va suferi.

Aleodor, Ghenadie, Gorun, Vlahan, Galben de Soare, Amona, Gheonoaia, Știma Apelor, Ielele și Muma Pădurii, zmeii și lupul cu frunte de aramă, dar și alte creaturi mitice, dintr-un timp îndepărtat cu mult de zilele noastre, te vor ține lipit de paginile cărții într-o transă aproape hipnotică, de la primul volum până la ultima pagină. E o carte care curge lin, cu personaje solide, aproape umane, care cresc și evoluează de la un capitol la altul. O carte a trăirilor intense, în care poveștile străbune prind viață, cu limbajul și datinile alături de care au trăit, care te poartă printr-o gamă bogată de stări și emoții, cu răsturnări de situație care te lasă perplex și momente în care nu știi dacă vrei să plângi, să țipi sau să-ți smulgi părul din cap.

Ultimul împărat nemuritor e o trilogie care, la prima vedere, te poate speria, însă trebuie doar să tragi aer în piept, să-ți iei liber de la lucru o săptămână și să te aprovizionezi cu snacksurile tale preferate. Pune alarmă pentru mâncat și somn, pentru că încă un capitol tinde să dureze până... termini volumul. În rest, tot ce ai de făcut e să te bucuri de povestea în care vei pătrunde.

Un roman scris cu bucurie și grijă, în care se citește documentarea atentă la fiecare paragraf, dar în același timp dragostea pentru literatură, Ultimul împărat nemuritor este, în sine, o carte nemuritoare, care nu are limite de vârstă, bună și pentru adulți, dar și pentru puștii pe care vrei să-i faci să citească și, cu siguranță, o carte de care Petre Ispirescu ar fi mândru.

Lucreția LIXANDRU

Cu o specializare în antropologie, la SNSPA, e preocupată de fotografie și de teatru, dar scrie poeme.