Revistă print și online

Festivalul muzicii maghiare, ediția a XX-a

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București organizează în perioada 12-16 mai 2024 a XX-a ediție a concursului de interpretare Festivalul Muzicii Maghiare, o formă de popularizare a literaturii muzicale clasice maghiare. Festivalul este dedicat tinerilor muzicieni (18-35 ani), care se angajează să interpreteze și piese semnate de compozitori maghiari. În cele trei seri de concurs al Festivalului tinerii artiști își măsoară talentul prin interpretarea unui program de 20-25 de minute, cuprinzând opusuri din literatura muzicală maghiară în proporție de minimum o treime din timpul alocat, alături de compoziții din literatura muzicală românească și universală. Pot participa soliști sau duouri. În cazul interpreților vocali se acceptă lieduri și arii din opere, iar în cazul instrumentiștilor piese solo sau camerale (exclus concerte).

Înscrierile se fac până vineri, 19 aprilie 2024, expediind pe cale electronică la adresa barahajnal@bumkk.ro următoarele:

- curriculum vitae artistic (NU europass!), ce trebuie să conțină și datele de contact (nr. telefon, adresă e-mail), în format .doc, .docx

- fotografie cu rezoluție foarte bună (300 dpi) pentru catalogul concursului

- înregistrarea pieselor din repertoriu (în format .mp4 sau link youtube), pe baza căreia va avea loc preselecția. Rezultatele preselecției vor fi comunicate pe data de 24 aprilie prin e-mail, la adresa indicată de către fiecare concurent.

Nu se percepe taxă de participare!

Participarea la festival a concurenților este condiționată de respectarea normelor sanitare în vigoare.

Premiul primilor trei clasați constă în posibilitatea de a susține un recital la unul din institutele maghiare din străinătate (Viena, Roma, Budapesta), precum și premii în bani în suma de 300/200/100 euro impozabili.

Începând cu ediția din 2016 decernăm și premiul In memoriam Ludovic Bács, câștigătorul acestui premiu fiind invitat să susțină la Institut recitalul care se va organiza în memoria dirijorului Ludovic Bács, în luna ianuarie a anului următor.

Începând cu ediția din 2019 Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – UCIMR oferă două burse unor tineri interpreți (violonist, chitarist, percuționist, flautist, cornist sau violoncelist, respectiv cânăreț) în vederea participării la masterclass-uri timp de o săptămână, organizate în cadrul Academiei IConArts în Transilvania.

Și în această ediție așteptăm votul spectatorilor, căci ei decid pe cine vor revedea, reasculta în cadrul unui recital integral la institutul nostru în ajunul Crăciunului.

Spectacolele-concurs vor avea loc la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8) în zilele de luni, marți și miercuri, 13-15 mai 2024, începând cu ora 18.00.

Festivitatea de premiere și concertul de gală vor avea loc joi, 16 mai.

Persoană de contact: Bara Hajnal – 021 317 00 90, 0720 050 455, barahajnal@bumkk.ro


Kósa András László

director

Gyergyai Zsuzsa