Revistă print și online

Ce cărți se mai citesc prin lume în septembrie

Pe scurt

Caledonian Road de Andrew O’Hagan, Faber & Faber, a.c

Finalist pe 2024 la Premiul pentru Ficțiune Politică

Romanul urmărește un an din viața unui istoric de artă, a cărui viață, inițial strălucitoare, se degradează. Familist, scriitor, om de succes, începe să aibă probleme economice, apoi morale. Biografia lui devine treptat o imagine în oglindă a societății.

Long Island de Colm Tóibín, Pan Macmillan, sept. 2024

Printre noutățile toamnei se numără și romanul Long Island de Colm Tóibín.

Eilis Lacey, o imigrantă irlandeză, mamă a doi copii, se întoarce în orașul natal, Enniscorthy, unde nu a mai fost de vreo douăzeci de ani. Decizia este determinată de o dramă curentă și casnică: bărbatul ei are o aventură cu altă femeie. Prin urmare, Elis începe o nouă viață, întorcându-se la o legătură mai veche. Povestea e scrisă cu atenție maximă pe dozarea conflictului, cu acuratețe stilistică. Fără noutăți narative sau de mesaj.


The Silence of the Choir de Mohamed Mbougar Sarr, Europa, 2024

Intrat pe scena literară prin Premiului Goncourt, Mohamed Mbougar Sarr promite să culeagă laurii în toamna aceasta. Romanului său are o intrigă promițătoare: peste 70 de refugiați ajung în Sicilia, într-o mică așezare halucinantă și dominată de conflicte care îi prind pe refugiați într-un adevărat malaxor. Roman cu galerie mare de personaje și privire obiectivă asupra societății, este în esență o poveste despre azil și ideologia pe care au generat-o valurile de refugiați. Nu există un adevăr. Ci o stare de anomalie generală.


Gentlest of Wild Things de Sarah Underwood, HarperTeen, 2024

Un fantasy pentru adolescenți, cu o intrigă bazată pe un elixir al iubirii. Acțiunea se petrece în Zakynthos, iar personajele sunt preluate din mitologia greacă.


Death at the Sign of the Rook de Kate Atkinson, Penguin, sept. 3, 2024 

Kate Atkinson revine in septembrie cu un nou volum din seria Jackson Brodie. Crimă și mister, în linie clasică, având ca intrigă furtul unui tablou, pe care detectivul Jackson Brodie îl investighează. Acțiune, atmosferă și final surprinzător. Un roman cinstit, fără așteptări inutile.


Counting Miracles de  Nicholas Sparks, Random House, sept. 2024

Roman de acțiune, cu acente romantice, cel mai nouă roman al lui Sparks pornește de la o temă clasică. Tyler Hughes nu și-a cunoscut tatăl, iar bunica lui, aflată pe moarte, îi dezvăluie numele acestui tată necunoscut. De aici încolo începe aventura, care cuprinde și o poveste de dragoste, dar și un posibil miracol, legat de un cerb alb.


O viață imposibilă de Matt Haig, tradus la Nemira

Grace Winters, pensionară, fostă profesoară, moștenește o casă în Ibiza. Odată ajunsă acolo, reconstituie lucruri și-și revaluează propria viață, cercetînd moartea stranie a prietenei sale. Roman de atmosferă, cu mesaj de romance.


Impostorul de Zadie Smith, tradus la Litera, 2023

Romanul pornește de la de la cazul unui bărbat, judecat în secolul al 19-lea pentru fraudă. Bazat pe documente, cu deja fantezia silistică știută, Smith scrie un roman de aventuri, cu acțiune fermă, plasată în Londra. În prim plan se află ideea manipulării în masă. Acuzatul are toate mijloacele și aproape am spune o rețea socială puternică, prin care își suține nevinovăția în pofida tuturor evidențelor contrare. Alături de el se află un sclav eliberat și o scoțiană, personaje care dau culoare acestui roman istoric.


 

Ciprian HANDRU

Exeget, cu studii aprofundate în literatură romană (Facultatea de Litere și masterul în studii literare românești), la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Ciprian Handru și-a început pregătirea în critică literară, prin studii dedicate lui Adrian Marino. Apoi și-a ales ca domeniu academic de cercetare proza românească actuală, în prezent fiind doctorand al Universității din București, unde pregătește o teză sub îndrumarea profesorului univ. dr. Ion Bogdan Lefter. A publicat mai multe articole și exegeze dedicate prozei actuale, unele premiate, dar și proză. Este redactor la revista Ficțiunea, unde ține o rubrică de carte: Lecturi contemporane. O listă inegală.