Revistă print și online
Por favor, desplácese hacia abajo para la traducción al español.
Muzeul Național al Literaturii Române organizează cea de-a V-a ediție a Festivalului Cultural Latino-American în perioada 2 – 6 octombrie 2024 cu sprijinul extraordinar al Ambasadei Argentinei, Ambasadei Braziliei, Ambasadei Chile, Ambasadei Cubei, Ambasadei Mexicului și Ambasadei Peru în România.
La deschiderea festivalului, ce va avea loc în 2 octombrie, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, Ambasada Argentinei invită publicul să viziteze o expoziție de zece fotografii cu tema Gauchos, iar Ambasada Chile propune o expoziție de zece lucrări grafice ale artistului Claudio Gay despre Chile colonial.
În perioada 2 – 6 octombrie, la mansarda muzeului, publicul poate vizita expoziția de reproduceri ale unor gravuri din secolul al XIX-lea ale artistului Eduardo Laplante, care se regăsesc la Muzeul Național al Cubei, despre vechile Ingenios (fabrici de prelucrare a trestiei de zahăr).
În cadrul festivalului, la demisolul muzeului, vă invităm să vizitați o expoziție realizată de Clubul Ilustratorilor, în parteneriat cu Institutul Cervantes din București, o selecție de imagini din seria Povestind în imagini hispanice.
Parteneri: Ambasada Argentinei, Ambasada Braziliei, Ambasada Chile, Ambasada Cubei, Ambasada Mexicului, Ambasada Peru.
Parteneri media: Radio România Cultural, Observator Cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia, Ficțiunea OPTm
Sponsor: BES România
Program
Miercuri, 2 octombrie 2024, ora 18.30 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66 Deschiderea festivalului Alocuțiuni Excelența Sa, Doamna Déborah Leticia Ojeda Valedón, Ambasadoare a Cubei în România Excelența Sa, Domnul Carlos Alejandro Poffo, Ambasador al Argentinei în România Lectura unui fragment din romanul Șotronul de Julio Cortázar (Argentina) Excelența Sa, Domnul Félix Denegri Boza, Ambasador al Peru în România Excelența Sa, domnul Ricardo Guerra de Araújo, Ambasador al Braziliei în România Domnul Alejandro Omar Vázquez Martínez, Secretar II în cadrul Ambasadei Mexicului din România Domnul Abel Murcia Soriano, Director al Institutului Cervantes Moment muzical: Itto Meza (Peru) Recital Cătălina Beța – voce și Liviu Negru – chitară (România)
Joi, 3 octombrie 2024, ora 17.30 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu 8 Proiecția filmului Elsa & Fred, de Marco Carnevale (Argentina, 97 de minute) La 82 de ani, Elsa este o femeie plină de vitalitate și cu o imaginație debordantă. Alfredo, ceva mai tânăr decât ea, a fost întotdeauna un bărbat convențional, serios și responsabil. Tulburată de recenta sa văduvie, fiica lui îl încurajează să se mute într-un apartament mai mic. Atunci Elsa, care este vecina sa, apare în viața lui ca un vârtej, gata să-i arate că timpul care i-a mai rămas este prețios și că ar trebui să se bucure de el cum poate mai bine.
Joi, 3 octombrie 2024, ora 19.30 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu nr.8 Proiecția filmului ¡Vampiros en La Habana! [Vampiri în Havana!] de Juan Padrón (Cuba, 1985, 75 minute) Niște vampiri mafioți de diferite naționalități încearcă să fure o formulă magică care le-ar permite să trăiască la lumina zilei pentru a monopoliza producția și vânzările globale. Preparatul a fost adus pe insulă de către inventatorul vampir. Nepotul său, Joseph, a fost crescut în capitală cu formula respectivă și, împreună cu prietenii săi cubanezi, luptă împotriva tiranului Machado. Vampirii din Chicago vor să distrugă formula, deoarece consumul acesteia le-ar putea pune în pericol afacerile de la cazinou și de pe plajele subterane. Fără să știe că el însuși este un vampir, Joseph s-a trezit implicat într-un alt război, unul al vampirilor pentru obținerea formulei.
Vineri, 4 octombrie 2024, ora 17.00 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu 8 Proiecția filmului Bajo un mismo cielo [Sub același cer] (Mexic, 2023, 15 minute) Regia: Ana Laura Calderón Andrea (4 ani) și Marina (6 ani) se împrietenesc pe terasele unor clădiri, în timpul pandemiei. Prietenia lor prețioasă le oferă o stare de bine până ce Marina se mută brusc.
Proiecția documentar filmului Yurei (Fantasme) (Mexic, 2023, 83 de minute) Regia: Sumi García Istoria voalată a mexicanilor japonezi și impactul de durată al tăcerii istorice asupra descendenților lor este portretizată printr-o explorare spațială și coregrafică, supunând reflecției formarea și teatralitatea identității individuale și colective.
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 15.30 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu 8 Proiecția documentarului Gabriela de Elqui, Mistral del mundo de Luis R.Vera (Chile, 86 min., 2006, v.o. în spaniolă). Filmul documentar este un omagiu adus memoriei scriitoarei chiliene Gabriela Mistral, laureată a primului Premiu Nobel acordat literaturii latino-americane. Camera de filmat străbate întregul Chile și diferite țări din lume unde Gabriela și-a împărtășit dragostea, poezia, gândurile sau învățăturile ei despre viață și scris. Filmul reunește câteva persoane care au avut o relație strânsă cu Gabriela Mistral, printre care Doris Dana, traducătoarea americană a operei sale. Întâlnirea lor a avut loc la New York, în 1946, după cum mărturisește Doris Dana. Au călătorit împreună în Italia și Mexic între 1948 și 1952. După moartea poetei, Doris Dana a tradus și a editat ediția bilingvă Selected Poems de Gabriela Mistral.
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 17.15 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu 8 Prezentarea filmelor mexicane de către Excelența Sa, Doamna Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez, Ambasadoare a Mexicului în România Proiecția filmului documentar Coronas negras (Mexic, 2021, 15 minute) Regia: André Lo Filmul spune povestea a patru persoane de origine africană, din familii senegaleze, care locuiesc în Mexic. Coafurile lor sunt punctul de plecare pentru a reflecta – prin intermediul amintirilor ce reies din stilurile lor trecute și prezente – cum este să trăiești în țara lor cu o Coroană Neagră și care sunt consecințele acestui lucru. Subtitrare în limba engleză.
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 17.30 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu nr. 8 Proiecția filmului Cronos (Mexic, 1991, 91 de minute) Regia: Guillermo del Toro În 1535, un alchimist construiește un mecanism extraordinar încapsulat într-un mic artefact de aur. Invenția, concepută pentru a oferi nemurire creatorului său, este descoperită abia în 1997 de anticarul Jesús Gris. Fascinat, Gris nu își dă seama că nu este singurul interesat de mecanismul ciudat. Promisiunea vieții fără de moarte devine o obsesie pentru bătrânul și bolnavul Dieter de la Guardia. Atât el, cât și nepotul său, Ángel, vor face tot ce este necesar pentru a obține invenția lui Cronos.
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 19.30 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu 8 Proiecția documentarului De todas las cosas que se han de saber [Dintre toate lucrurile pe care trebuie să știi] (Perú, 2021, 91 de minute). Regia: Sofia Velasquez Subtitrare în engleză Un grup de cineaști ajunge în Santiago de Chuco, un oraș din munții peruani, unde s-a născut poetul César Vallejo. Având pretextul unui casting, realizatorii ocupă teatrul principal, iar locuitorii sosesc treptat și dezvăluie povești de viață îmbrățișate de aura poetului, care s-a stins la Paris în urmă cu mai bine de optzeci de ani. Toți participanții, locuitori și cineaști, se cufundă în versuri, povești și poezie. Treptat, imaginația își face loc și, astfel, apar personaje precum Santiago orbul – care bate clopotele avertizând mereu ceva; tânărul muzician Elder – ale cărui dorințe apar ca un corn al abundenței, toți aceștia trasează un drum la limita între ficțiune și realitate. Premii internaționale: Mențiune specială a juriului în Competiția Latino-Americană a Festivalului de Film de la Mar del Plata; Premiul pentru cel mai bun film internațional la Festivalul Doc Bahía Blanca 2022; finalist printre cele mai bune 20 de filme latino-americane din 2022 pentru Cinema Tropical. Selecție oficială la Festivalul de Film de la Mar del Plata, Argentina; Festivalul de Film de la Malaga, Spania; Neighbouring Scenes, New York; Festivalul de film latino-american Panoramic Stockholm, Suedia.
Duminică, 6 octombrie, orele 15.30 – 17.00 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu 8 Sărbătorirea a 100 de ani de la apariția cărții Douăzeci de poeme de iubire și un cântec de disperare de Pablo Neruda (Chile) Ediția în limba română: traducere de Dan Munteanu Colan, Editura Vellant Discursul Excelenței Sale, Domnul Julio Bravo Iubini, Ambasadorul Chile în România
Proiecția documentarului Neruda, el Hombre y su obra [Neruda, Omul și opera] de Luis R.Vera (2004, Chile, 39 de minute) Subtitrare în limba engleză Seria, împărțită în zece teme, ne vorbește despre experiențele fundamentale ale lui Neruda ca bărbat, artist, cetățean, amant sau luptător social. În film, Luis R. Vera își propune o abordare populară și impresionantă a personalității lui Neruda. (Sursa: www.memoriachilena.gob.cl)
Duminică, 6 octombrie, ora 17.00 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu 8 Proiecția filmului Deliciosa fruta seca [Delicioasele fructe seci] (2017, Peru, 83 de minute) Regizor: Ana Caridad Sánchez Subtitrare în engleză Filmul relatează povestea casnicei Marialiciei, care până de curând credea că este o fericită femeie măritată, dar descoperă brusc că lucurile nu sunt atât de minunate pe cât credea. Se simte dezamăgită de faptul că a trăit într-o mare minciună și își regândește viața. Se mută într-un cartier nou și face tot posibilul să se descurce singură. Prăjiturile cu fructe uscate pe care le oferea mai înainte cadou prietenilor ei, acum învață să le vândă în bodegile din cartier. Într-o zi, ea aude melodia unei marinera (dans tradițional din Peru) și, călăuzită de o energie magică se apropie de locul de unde se auzea sunetul. Este impresionată de pasiunea dansului, decide să urmeze cursuri și întâlnește un grup de femei cu povești extraordinare care îi schimbă modul de a vedea viața. Marialicia se străduiește să danseze în același ritm cu Carlos, tânărul ei profesor de marinera, se bucură de trupul ei, de senzualitatea ei. Dar această atitudine îi creează peobleme cu fiica ei și prietenele acesteia. Marialicia descoperă că a sosit momentul să înceapă să trăiască. Premii internaționale: Premiul publicului la Semaine Hispanique din Clermont Ferrand-Franța 2018; Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Peruvien de Cinema de la Paris, 2017.
Duminică, 6 octombrie 2024, ora 18.30 Sediul Muzeului Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu 8 Proiecția filmului Sonora (regia: Alejandro Springall, Mexic, 1998, 93 min.) Suntem în anul 1931. Guvernul SUA a închis granița și a ordonat deportarea în masă a zilierilor din Mexic. Guvernul mexican, la rândul său, a ordonat ca imigranții chinezi de pe teritoriul său să fie exilați și deposedați de proprietățile lor. În acest context, un grup de 12 persoane se pregătesc să fugă spre norul țării traversând Pinacate și Gran Desierto de Altar. Acolo, ideologiile se vor confrunta, se vor forma și se vor rupe alianțe, iar viața lor va fi pusă în pericol, dar cu toate acestea vor fi nevoiți să facă față celei mai dificile provocări: natura.
Proiecția filmului El carretón del desierto (regia: Jorge Prior, Mexic, 2021, 84 min.) Este cronica unui cuplu neobișnuit, care se hotărăște să trăiască din arta marionetelor și a teatrului și, pentru a face acest lucru, renunță la orașul solicitant și îmbrățișează misterele deșertului mexican. Între renunțări și relaxări, uimiri și zile lungi pe drumuri de pământ, povestea lui Kasia și Jaime se confruntă cu modernitatea și propune un mod de asumare a teatrului, a muzicii, a vieții și a construirii propriului destin.
Ficțiunea