Revistă print și online

La mulți ani, Ioan Cristescu!

De zece ani conduce Muzeul Național al Literaturii Române și a schimbat în bine tot ce a putut. Nemulțumit de cum arăta muzeul, a decis să-l tragă după sine în secolul XXI, făcându-l accesibil celor tineri. A căutat formule și soluții. A împrospătat echipa, a adus aproape specialiști și din această întâlnire a ieșit ceea ce se vede astăzi. Muzeul este un model de urmat și, extrem de important, este iubit de publicul vizitator și susținut de această iubire.

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și-a dorit ca angajații să se simtă mândri de locul în care își petrec cea mai mare parte a timpului, căci nu e la îndemâna oricărei instituții de cultură să-și invite spectatorii aproape în fiecare zi a anului ori la conferințe, colocvii, dezbateri culturale, ori la seri de poezie și muzică, spectacole de teatru, proiecții de film, lansări de carte.

Să nu uităm faptul că Festivalul Internațional de Poezie București, aflat la cea de-a XIV-a ediție, începe luni, 9 septembrie. E deci la o răsuflare distanță. Septembrie a devenit poate una dintre cele mai benefice luni din an pentru muzeu nu numai pentru că are loc această întâlnire a poeților din toată lumea la București, dar și pentru că în septembrie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române din București primea Premiul DASA acordat de European Museum Academy. În ciuda anilor de restriște muzeul a intrat în memoria bucureștenilor nu numai ca o instituție fundamentală a identității românești, ci ca o instituție reper, în care se manifestă cultura, arta și literatura în formele ei cele mai diverse.

"Eu cred foarte mult în diversitate și în faptul că fiecare se exprimă în felul lui. Varietatea asta de evenimente și de acțiuni se poate face atunci când ai și o susținere financiară și mă bucur că primăria mi-a acordat această susținere. Până la urmă fac un serviciu pentru bucureșteni, dar și pentru cei care trec prin București".

Așa mărturisea într-un interviu Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, căruia îi doresc "La mulți ani!" și puterea de a continua ceea ce a început pentru literatura română și nu numai.

Recunosc, în ianuarie se vor împlini opt ani de când am fost cooptată la rându-mi în echipa MNLR și pentru toate experiențele minunate, întâlnirile memorabile, coincidențele fericite și sfaturile primite sunt recunoscătoare.

La mulți ani, Ioan Cristescu!

Loreta POPA

Jurnalistă și scriitoare, a debutat cu volumul Scrisori pentru Ema (2009), urmat de Povestea Lupului Albastru, Scrisori de dragoste - Astăzi, Acum (2010), Cântecul culorii (2011), 33 (2015). A lucrat în presa scrisă, iar actualmente este PR la Muzeul Național al Literaturii Române din București.