Revistă print și online

Luna textilelor

Muzeul Național de Istorie a României

Evenimente

Nr. 198 / 108 (serie nouă) / septembrie 2024

Proiectul LUNA TEXTILELOR, 16 septembrie – 14 octombrie 2024. Deschiderea expozițiilor RED/ ROȘU și COLORANȚI NATURALI

Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Textilelor Băița, Muzeul ASTRA și Muzeul Național al Țăranului Român organizează în perioada 16 septembrie – 14 octombrie 2024, o serie de evenimente, grupate sub titlul generic LUNA TEXTILELOR, manifestare inspirată din participarea României în proiectul european COST EuroWeb - Europe Through Textiles.

Expoziția RED/ ROȘU, deschisă în perioada 14 - 29 septembrie 2024, în sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român; Vernisajul oficial al expoziției va avea loc în data de 17 septembrie 2024, ora 18:00.

Prin intermediul unor piese textile cu decor predominant roșu, din colecțiile Muzeului Textilelor Băița și ale instituției gazdă, pentru care investigațiile științifice au dezvăluit utilizarea coloranților naturali și a coloranților sintetici timpurii, expoziția ilustrează fascinația pentru culoarea focului și bogăția de resurse care pot fi exploatate pentru obținerea acesteia.

Expoziția COLORANȚI NATURALI. De la cercetare științifică muzeală la artă contemporană, deschisă în perioada 18 septembrie - 30 octombrie 2024, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12). Vernisajul expoziției va avea loc în data de 18 septembrie 2024, ora 18:00.

Expoziția își propune să valorifice rezultatele cercetării științifice și să pună în valoare coloranții naturali ca resursă în arta contemporană, să creeze o conexiune între textilele contemporane și cele tradiționale prin intermediul coloranților și să valorifice rezultatele cercetării interdisciplinare punând informația la dispoziția publicului larg.

Coloranții naturali, conținuți în plante, insecte, licheni, moluște, ciuperci au reprezentat singura sursă de culoare pentru vopsirea firelor textile până în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, când au devenit disponibili coloranții de sinteză. După ce inițial fiecare colorant a fost utilizat în locul de proveniență, unii coloranți au fost apoi comercializați, deschiderea și închiderea drumurilor comerciale fiind în strânsă legătură cu evenimente istorice și descoperiri geografice. Valoarea ridicată a unora dintre coloranți a făcut ca aceștia să rămână rezervați claselor privilegiate.

Cunoașterea coloranților utilizați în piesele textile din colecții muzeale facilitează înțelegerea contextului în care obiectele au fost realizate. Comportarea coloranților în timp depinde de structura lor chimică, cei mai afectați de acțiunea factorilor de mediu fiind utilizați în zonele puțin vizibile ale țesăturilor. Studiul coloranților contribuie la înțelegerea tehnicii de realizare a obiectelor și stă la baza stabilirii condițiilor de conservare.

Identificarea coloranților din textile muzeale este astăzi posibilă utilizând aparatură de înaltă performanță: cromatografie de lichide și spectrometrie de masă. Cercetări interdisciplinare efectuate pentru piese textile din colecții muzeale românești - broderii liturgice, brocarturi, covoare orientale, textile tradiționale, datate între secolele al XV-lea și al XX-lea - au permis identificarea unui număr semnificativ de coloranți naturali din plante și insecte, din surse biologice locale sau comercializate.

Coloranții naturali sunt prezenți și în lumea contemporană, în țara noastră fiind utilizați în reconstituirea unor piese de port popular tradițional și în arta decorativă.

În expoziție, coloranți naturali identificați în textile istorice, precum și din plante disponibile local, au fost utilizați în vopsirea firelor și imprimarea țesăturilor. Toate acestea au fost apoi folosite pentru reconstituiri ale unor modele de cusătură tradițională, în obiecte textile decorative, panouri și instalații artistice.

Conferința națională "Textilele – un univers cunoscut?", organizată în perioada 17-19 septembrie 2024, la sediul Muzeul Național al Țăranului Român.

Printr-o serie de comunicări organizate cronologic, specialiști din muzee și instituții de cercetare cu preocupări în domeniul textilelor vor discuta pe teme privind cercetarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a textilelor istorice și arheologice și a instrumentarului textil antic. Inspirați din proiectul european COST EuroWeb - Europe Through Textiles, specialiștii își propun să își extindă colaborările în perspectiva dezvoltării unor proiecte interdisciplinare de cercetare a patrimoniului textil românesc în context european și universal.

LUNA TEXTILELOR va include o hartă interactivă care va grupa evenimente dedicate textilelor, desfășurate în întreaga țară. "Odoare țesute din Bihor. Ștergare din satul Pietroasa", "CIPCA dantela taraneasca a bunicii", " Pricoița Pădurenilor: Tehnologie și Estetică Ancestrală", "Cămașa, obiect de patrimoniu, sursă de inspirație și admirație", "Steaguri Medievale Imaginare", "Expoziție Internațională Miniatură în Tehnica Firului - CUIBUL", desfășurate în Oradea, Băița, Cluj, București, sunt numai câteva dintre evenimentele la care vă invităm să ne fiți alături.

Parteneri: S.C. Altium International S.R.L., Institutul Național de Fizică si Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României

Parteneri media: Agenția Națională de Presă Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas.

Muzeul Național de Istorie a României