Revistă print și online

Cea de-a treia editie a rezidentei New Draft

Producatorii Tudor Giurgiu, Ada Solomon si Bianca Oana au incheiat sesiunile one to one cu cei 11 participanti la New Draft

Cea de-a treia editie a rezidentei New Draft, dedicata dezvoltarii de scenarii de lungmetraj, a atins un nou punct important odata cu finalizarea sesiunilor de feedback intre producatorii Tudor Giurgiu, Ada Solomon si Bianca Oana si cei 11 participanti selectati. Intalnirile, desfasurate online, au oferit fiecarui participant ocazia de a primi sfaturi personalizate, menite sa le imbunatateasca proiectele si sa le pregateasca pentru urmatoarele etape de dezvoltare.

"Participarea la New Draft a fost pentru mine din nou o experienta de invatare, de intalnire cu preocuparile si universurile unor tineri cineasti extrem de talentati. Sper ca in cadrul intalnirilor pe care le-am avut am reusit sa le ofer din experienta mea la fel de mult pe cat mi-au oferit ei din perspectiva lor si a generatiilor lor asupra lumii in care traim. Sunt convinsa ca multe dintre proiectele New Draft vor deveni repere pentru cinematografia romaneasca si vor continua parcursul de succes al cineastilor romani", afirma producatoarea Ada Solomon, anul acesta pentru a treia oara parte din New Draft in calitate de producator creativ.

Regizorul si producatorul Tudor Giurgiu, si el prezent in cadrul rezidentei inca de la prima editie, declara: "Fiecare editie New Draft a fost o ocazie sa descopar subiecte noi, sa aflu ce ii preocupa pe tinerii scenaristi si regizori. E refreshing sa intri intr-un punct in care povestea inca se lucreaza, sa oferi feedback si sa dezbati directii. E un proces viu. si legatura, chiar una punctuala de input pe un draft incipient, dintre scenarist si producatorul creativ, este foarte importanta pentru amandoi“.

Intalnirile one to one sunt un moment important in cadrul rezidentei New Draft. Dupa cum povestesc chiar ei, producatorii au adus nu doar feedback creativ, ci si o perspectiva practica asupra viitorului proiectelor. Tudor Giurgiu, Ada Solomon si Bianca Oana au impartasit atat sugestii punctuale, cat si sfaturi generale privind industria filmului, bucurandu-se de sansa de a descoperi subiectele si oamenii din spatele lor.

"New Draft 2024 a fost o experienta deosebita anul acesta. Mi-a facut placere sa descopar proiecte bine justificate si intr-un stadiu suficient de evoluat pentru a permite discutii fructuoase la nivel de scriere creativa. Am apreciat deschiderea participantilor la feedback, dar si capacitatea lor de auto-reflectie si dorinta de a merge in locuri neexplorate cu povestile lor. Voi urmari cu interes evolutia lor“, spune producatoarea Bianca Oana, anul acesta la a doua participare in cadrul rezidentei.

In total, anul acesta, 50 de aplicanti din Bucuresti, Chisinau, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi si-au inscris proiectele la editia a treia a rezidentei New Draft. Trainerii New Draft sunt Ana Agopian (scenarista si regizoare de film, consultanta de scenarii), Craita Nanu (selectionera, curatoare de film si consultanta de scenarii) si Andreea Cristina Bortun (regizoare de film, dramaturga si manager cultural).

Prima sesiune dedicata intalnirilor de feedback s-a desfasurat fizic intre 29 iulie si 2 august, la Lente - Dionisie Lupu. Cea de-a doua serie de intalniri a fost online, iar participantii au avut discutii cu cei trei producatori, Tudor Giurgiu, Ada Solomon si Bianca Oana. In cea de-a treia sesiune de lucru participantii si trainerii se vor intalni fizic pentru a finaliza lucrul la proiecte si pentru a pregati pitch-ul programat pentru luna octombrie.

New Draft #3

Organizat de Control N si co-finantat de Asociatia Fondului Cultural National* (AFCN).

Parteneri: Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale" (UNATC) si Centrul National al Cinematografiei din Republica Moldova

Parteneri media: Happ.ro, Liternet, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Revista Golan

* Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziția Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Ionela Barbu