Revistă print și online

Gabi Suciu: Crai Nou are 7 nominalizări, la 6 categorii

Dragă Gabi Suciu esti unul dintre producătorii lui Crai Nou, film nominalizat la GOPO, pentru mai multe categorii: cum a început totul? Cum ai întâlnit-o pe Alina Grigore?


Crai Nou are 7 nominalizări, https://fictiunea.ro/la 6 categorii. Ne-am bucurat să vedem aprecierea breslei. Am cunoscut-o pe Alina Grigore în facultate. Ea tocmai se întorsese din Statele Unite unde a studiat și lucrat timp de doi ani reprezentată de Lily’s Talent Agencie din Chicago, iar eu pregăteam producția filmului de disertație, “Treizeci", în regia lui Victor Dragomir. Victor și-a dorit ca Alina să joace în film, așa că ne-am întâlnit cu ea. Ne-a primit cu multă căldură și profesionalism și am avut o colaborare care ne-a apropiat mult. Am rămas în strânsă legătură apoi și i-am urmărit cu admirație și interes munca. Este o forță de neoprit.

Cum au început filmările?

Alina are o școală privată de actorie, InLight, devenit și centru de cercetare în tehnica actorului în relație cu celelalte departamente. În acest cadru, ea și studenții ei practică mai multe metode de analiză a procesului de storytelling. Astfel, a început cercetarea în domeniul scenariului și a regiei ajutată de regizorul Adrian Sitaru alături de care a sris și a lucrat cu studenții ei pentru filmul “Ilegitim". Filmul a primit recunoaștere internațională câștigând premiul CICAE la Festivalul de Film de la Berlin și i-a adus Alinei premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Namur, Mențiunea specială pentru actorie în L'Europe autour de l’Europe și premiul Angela pentru scenariu și actorie la Festivalul de Film de Subtitle, din Irlanda. Adrian Sitaru a încurajat-o pe Alina să meargă mai departe spre regie. După ce a scris scenariul de la "Crai Nou", care la vremea respectivă se numea “Ce spun urșii despre albine", m-a sunat și am discutat mult despre posibilitățile de producție. Filmul a urmat același proces îndelungat de lucru cu actorul, repetiții în locație, improvizații și un an jumătate de cercetare și dezvoltare de roluri. Totul era atât de bine pregătit că atunci când am ajuns efectiv în filmare nu am avut nevoie de mai mult de două săptămâni pentru a filma tot.

Ce scenă ti-a rămas în minte pentru meta-istoria ei, pentru faptele de dincolo de cameră?

Pentru secvența în care Ioana Chițu și Vlad Ivanov se întâlnesc în fața hambarului, Alina și-a dorit foarte mult ca personajul Mihai, să țină în mână un pui mic de găină. A trebuit să îl aducem din Rădăuți, de la o crescătorie de pui, pentru că filmam în august și nu prea era sezon pentru pui atât de mici. Pe drum, colegul de la producție a fost oprit de poliție și i-a zis că se grăbește să ducă actorul la cadru, în mașină cu el nevăzându-se nimeni.

Și în alt spectru, când am filmat finalul filmului, fiind un cadru secvență dificil, dar repetat foarte bine, totul a fost atent coregrafiat și fără a necesita tăieturi sau intervenții, erai transpus direct în tensiunea filmului. Toți oamenii care stăteau la video-assist aveau lacrimi în ochi.

Cum a fost prin festivaluri?

A fost o bucurie să vedem că mesajul nostru este receptat și provoacă reacții. Am avut peste 50 de festivaluri după San Sebastian unde filmul a avut premiera. Am fost fericiți să aflăm că suntem în competiție alături de nume multipremiate precum Terence Davies (The Neon Bible, The Long Day Closes), Laurent Cantet (Entre les murs, L’Atelier), Yimou Zhang (To Live, Shanghai Triad), Lucile Hadzihalilovic (La bouche de Jean-Pierre, Evolution) sau Icíar Bollaín (Even the Rain, Flowers from Another World). Am mers la ceremonia de decernare a premiilor neștiind la ce să ne așteptăm. Abia apoi am aflat însemnătatea premiului, că este prima Scoică de Aur câștigată de România în cele 69 de ediții ale festivalului de până atunci. Fiecare nou premiu adăugat ne-a încurajat să mergem mai departe. Filmul a primit Premiul pentru regie la Bergamo, în Italia, Spirit of the Festival la Cork, în Irlanda, Premiul Special al Juriului la Sofia, în Bulgaria, Premiul Nuove Impronte în Italia, Premiul pentru cea mai bună actriță pentru Ioana Chițu la Tetouan, în Maroc și lista continuă. Așa că Premiile Gopo sunt o întoarcere acasă după un lung periplu festivalier internațional.

Ce scenă din film ai extrage și recomanda pentru frontispiciul revistei Ficțiunea?

Finalul filmului, secvența în care tot ce s-a construit sau ascuns până atunci iese la iveală. E atât de relevantă pentru lumea în care trăim. Este o secvență în oglindă a începutului, unde simți că ceva se întâmplă, dar nu poți pune degetul pe problemă. În final, totul se dă pe față. Dar trebuie să vedeți ca să vă convingeți. Filmul este disponibil pe platforma Happy Play (http://play.happycinema.ro/).

O replică din film, bună de pus ca moto al poveștii?

Am două și aici: "De ce să fugi, în loc să pleci?" și “O să ajungeți să mirosiți flori cu telefonul".

Cu ce te îmbraci în seara Galei? Cu cine vei fi?

Pentru că Premiile Gopo celebrează creatorii români, în fiecare an am ales să port o creație a unui designer român. Singura excepție a fost anul trecut, când dată fiind situația politică, am ales să port o creație a unui designer ucrainean pentru a-i susține. Am purtat o rochie roz care se numea Butterfly Bomb creată de Paskal. Rochia de anul acesta este creată de Isabelle Vijiiac și tot ce pot să spun este că va fi neagră, în memoria bunicii mele care ne-a părăsit de Crăciun. Voi fi alături de echipa Crai Nou, regizoarea Alina Grigore, nominalizată la cea mai bună regie și cel mai bun debut, Mircea Postelnicu, nominalizat la cel mai bun actor în rol principal, Ioana Chițu și Ilinca Neacșu, nominalizate la tânără speranță, Ayfer Cadîr, nominalizată pentru cea mai bună coafură și George Bogdan Negrișan, nominalizat pentru cea mai bună coafură și Adrian Pădurețu, soțul meu care a fost coproducător și director de imagine. Sunt foarte recunoscătoare pentru acești oameni și toți cei care au fost în spatele filmului și mi-aș fi dorit să fi putut fi toți de față la gala, pentru că fiecare nominalizare e despre ei toți. Indiferent ce se va întâmpla pe 25 aprilie, va fi un moment de sărbătoare și celebrare a lor.

NOTĂ: Alina Grigore a fost nominalizată la Premiile Fictiunea 2022, pentru viziunea din Crai Noi

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".