Revistă print și online

Ce-aș citi în luna februarie?

1.În februarie voi citi romanul de debut al lui Dragoș C. Costache, În tăcerea nopții (Tritonic, 2023), pe care tocmai l-am comandat. Am auzit că e interesant, original, propune un episod dintr-o istorie alternativă a anului 1926, București. O crimă. O femeie detectiv.

2.Un roman citit recent – Zadie Smith, The Fraud/Impostorul, apărut în 2013 și tradus la noi la Litera, în 2023, de către Adriana Bădescu, un roman istoric care revizuiește foarte inteligent epoca victoriană, mai exact perioada 1830-1873. Problematica e complexă și actuală: coloniile, sclavia, discriminarea, condiția scriitorului, feminismul, toate închegate prin perspectiva unei critici social-istorice și literare făcute de o femeie aflată în planul al doilea, în umbra autorului de ficțiune istorică William Ainsworth, apropiat al romancierilor Dickens și Thackeray.

3.Aș vrea să văd ecranizat romanul Rupturi al lui George C. Dumitru, despre care am și scris recent, e un roman în care avem parte de o privire din interior asupra unui middle class românesc; eventual, scenariul să fie condimentat și cu niște episoade din volumul de povestiri Fericire al aceluiași autor; e actual, sintetic, relevant.

Oana PALER

Oana Paler (n. 1978, Brașov) - Facultatea de Litere, Universitatea București; master în Comunicare și Relații Publice, SNSPA, București; profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, Brașov; colaborări cu recenzii de carte, critică literară, eseu și proză, apărute în revistele de profil; autor al romanului Stadii (Editura Rocart, 2023).