Revistă print și online

Cărți, pe scurt

Hendrik Willem van Loon , Istoria omenirii, trad. Cornelia Dumitru, Humanitas 2017

Scriitorul olandez, născut la Rotterdam, Hendrik Willem van Loon, a fost unul dintre cei mai importanți autori de istorie pentru copii și adolescenți. În anul 1922, cartea Istoria omenirii, cea mai cunoscută operă a sa, a fost distinsă cu prestigiosul premiu nord-american destinat literaturii pentru copii Newbery Medal. A publicat zeci de volume, pe care le-a și ilustrat. În anul 1919 devine cetățean american, țară unde în anul 1944 va și deceda.

Cartea de față a fost publicată pentru prima dată în anul 1921 și actualizată ulterior de autor, apoi de fiul său și de alți istorici. Ediția la care fac referire a primit capitole noi și o introducere de Robert Sullivan și a văzut lumina tiparului în anul 2014.

Avem așadar o istorie a omenirii începută de van Loon însă terminată de Robert Sullivan. Așa cum aflăm din introducerea acestuia, chiar dacă de-a lungul timpului mai mulți autori au adus-o la zi, nimeni nu a încercat să aducă la zi spiritul lui van Loon, care continuă să rămână actual.

Ceea ce suscită interesul la acest autor este stilul său și talentul înnăscut de povestitor, care aduce publicului personajele istorice și evenimentele atât de aproape, încât povestea parcă se derulează aievea.

Stilul său concis, clar și direct, ușor de urmărit, este plăcut și îmbie la lectură. Captivează cititorul și prin documentarea atentă și riguroasă, care face ca povestea astfel înfățișată să fie vie și plină de miez.

Istoria omenirii nu este neapărat ușor de parcurs, datorită volumului și abundenței de informații, însă are avantajul atât a stilului personal și scânteietor al autorilor, în primul rând al lui van Loon, dar și prin faptul că ne conduce prin întreaga istorie a omului, de la nașterea Planetei până la apariția și dezvoltarea rețelelor de socializare Facebook și Twitter, având astfel o perspectivă și o analiză completă care ne ajută să înțelegem mai bine evenimentele și fenomenele enunțate.

Capitole separate ne prezintă și ne descriu cu talent și dăruire, vădind ușurința și bucuria scrisului (cartea a fost scrisă în doar două luni de van Loon) personaje cheie din istoria umanității precum Moise, Alexandru cel Mare, Isus din Nazaret, Mahomed, Carol cel Mare, Buddha și Confucius, Napoleon, Hitler sau Barack Obama.

Pentru pasionații de istorie dar și de artă sau știință această carte este o încântare și un izvor viu de informații, și sper ca tinerii cititori, deși nu se adresează doar lor, să aibă aceeași bucurie și satisfacție intelectuală asemeni autorului acestor rânduri în a descoperi tainele fascinante și miraculoase ale lumii înconjurătoare.

Nu ați citit-o încă? Ați început deja s-o căutați?

 

Mihai Tudor