Revistă print și online

Băiatul care a îmblânzit vântul

William Kamkwamba și Bryan Mealer, Băiatul care a îmblânzit vântul, CORINTEENS, 2024

"Băiatul care a îmblânzit vântul" este o carte suculentă, vie, antrenantă în care William Kamkwamba își povestește viața. Personajul-narator este deci tânărul din Malawi, în vârstă de 13 ani, care a reușit să privească dincolo de barierele pe care societatea africană i le-a oferit, reușind să aducă schimbări semnificative vieții și comunității sale. Cartea, semnată de William Kamkwamba și Bryan Mealer, îi conduce pe cititori într-o aventură uimitoare. Eroul cu valențe de protagonist de basm, în ciuda sărăciei și a educației limitate, își folosește ingeniozitatea și cunoștințele dobândite din cărți pentru a construi o moară de vânt și a produce electricitate în satul său. O formă de civilizare a unei lumi, din interior, prin efortul imens al unui individ dispus să producă schimbarea, să accelereze progresul. Cititorii, mici și mari, sunt antrenați în aventura lui de a depăși greutățile cu care se confruntă populațiile africane. Descrierile intense ale vieții din Malawi scot la lumină realitățile dure cu care se confruntă mulți oameni în țările în curs de dezvoltare, oferindu-ne o perspectivă profundă asupra luptei pentru supraviețuire, în care tot ce le rămâne este speranța, în fața destinului crud. Pentru cititorii tineri, exoticul acestei lumi este perceput prin ochii tânărului care își dorește să schimbe soarta propriului popor. Sunt descrise condiții de trai din timpul foametei, ce răpusese mai bine de jumătate din poporul malawian, o realitate cruntă, greu de imaginat pentru anii 2000, desprinsă din vremuri străvechi, pe care occidentalul sau cititorul îndepărtat geografic de realitatea prezentată o percep cu un simț acut al compasiunii. Modul în care William și familia sa au trecut prin aceste vremuri, alcătuiește un punct important în înțelegerea cărții. Munca agricolă, abandonarea școlii, faptul că era singurul băiat al familiei, toate au ajutat ca William să se maturizeze devreme și involuntar.

Romanul, care face parte din literatura pentru copii mondială, tradusă de Iordana Ferenț și Ștefan Ferenț, apărută la editura CORINTEENS în anul 2024, este împărțit în cinsprezece capitole bine delimitate, urmărind un fir cronologic. Textul este presărat de termeni chewaieni, ce dau autenticitate textului. De exemplu, sintagmele din pasajele: “Familia mea cultiva porumb dulce, cee ace este un alt fel de a numi porumbul alb. În limba noastră, îl numim cu afecțiune chimanga", “În Malawi, magia apărea în multe forme – cea mai obișnuită fiind vindecătorul-vrăjitor, pe care noi îl numim sing’anga", "Gule Wamkulu, dansatori magici ce trăiau în tenebrele pădurii", "mangolomera, un fel de magie ce-i oferea o putere supraomenească", "Muli bwanji"- "Ce mai faceți?", "Ndiri bwino. Kaya inu"-"Suntem bine. Dar dumneavoastră?", "Zikomo"- "Mulțumesc de întrebare!".

Povestea lui William este spusă cu sinceritate și candoare cu pasaje care trezesc sensibilitatea și invită la trăiri puternice. Descrierea pasajului în care tânărul este nevoit să-și părăsească amicul, câinele Khamba, din cauza lipsei hranei care avea să-i aducă mai devreme sau mai târziu moartea, are un puternic impact emoțional asupra cititorilor : "Când l-am urmat, Khamba a ridicat capul și a început să scheaune. Își dăduse seama că îl părăseam."[...] "Khamba era în aceeași poziție ca în clipa când îl părăsisem.-Khamba e mort, am zis. O idee cumplită a pus stăpânire pe mine: după ce Khamba mă văzuse plecând, renunțase la dorința de a mai trăi." William are o revelație dureroasă în acele momente de introspecție și de conștientizare a impactului foametei asupra vieții sale.

Mai mult, cartea evidențiază importanța educației și a accesului la cunoștințe în îmbunătățirea vieții oamenilor și a comunităților lor. William Kamkwamba devine un simbol al perseverenței și al capacității individuale de a face schimbări pozitive în lume, inspirând cititorii să-și urmeze visurile și să-și folosească resursele în mod creativ pentru a depăși obstacolele. Talentul și abilitățile tânărului au fost descoperite de dr. Hartford Mchazime, oficial de la Malawi Teacher Training Activity (MTTA), iar în urma eforturilor sale de a-i face cunoscute ingeniozitatea și munca,William a fost invitat să participe la TED - "înseamnă Tehnologie, Entertainment și Design și este o întâlnire anuală un de oamenii de știință și inovatorii se adună și își împărtășesc ideile valoroase". Spre finalul romanului, atunci când este întrebat de către Tom Rielly, ce își dorește să obțină, într-o bună zi, în viață, răspunsul acestuia demonstrează că educația este extrem de valoroasă pentru el, fiind văzută ca o cale de a depăși sărăcia și lipsurile, astfel dorește să folosească cunoștințele sale pentru a îmbunătăți viața celor dragi "am două țeluri: să rămân în școală și să construiesc o moară și mai mare, ca să irig recoltele familiei mele, astfel încât să nu mai suferim vreodată de foamete".

Cartea se adresează atât adulților, cât și copiilor, fiind și un fel de metapoveste, o poveste despre poveste, care îndeamnă la a scrie despre ceilalți, despre propria lume, despre lectura care îmbogățește lumea. Cunoașterea altor culturi determină înțelegerea și, uneori, distrugerea barierelor culturale și a perspectivei cu care privim lumea. Pentru micii lectori, cartea demonstrează cât de mult contează să vrei și să crezi că poți schimba ceva, că trebui să vezi dincolo de lucrurile mărunte, să le înțelegi rolul, asemeni lui William. Sigur vă veți aminti momentul în care tânărul a văzut într-un radio, mai mult decât un aparat de recepție radiofonică, un ansamblu de elemente care funcționează împreună, și-a pus întrebări asupra modului în care funcționează, apoi a căutat răspunsuri, nu a renunțat o clipă la visurile sale, a continuat să muncească pentru ele. ("În acel moment, nu știam prea multe despre știință sau că a te ocupa de tehnică ar putea fi o îndeletnicire. Dar deveneam din ce în ce mai curios în legătură cu modul de funcționare a lucrurilor.")

"Băiatul care a îmblânzit vântul" este o carte captivantă și profundă care ne amintește de puterea inepuizabilă a spiritului uman și de potențialul extraordinar al fiecăruia dintre noi de a face diferența în lume. Este o lectură care va rămâne cu cititorii mult timp după ce au închis cartea și îi va încuraja să creadă în puterea schimbării și a speranței.

Carte ecranizată

Veronica STROESCU

Veronica Stroescu este interesată de modul în care literatura poate fi citită cu ochi de profesionist, dar și cu sufletul, și de aceea a decis să se înscrie la Facultatea de Litere și Arte a ULBS. Îi place să călătorească, să citească și să se implice în diverse proiecte culturale pentru a-și îmbogăți cunoștințele, dar și pentru a-i ajuta pe ceilalți. Este atrasă de geocritică și de cartografierea literaturii, dar și de elementele orientale ale diferitelor culturi.