Revistă print și online

Un veac de singurătate. Zece lucruri inedite

Incredibilul roman al îndrăgitului scriitor columbian, Gabriel García Márquez, a văzut lumina tiparului pe 30 mai 1967, la Buenos Aires.

În anii `60, Gabriel García Márquez era un tânăr scriitor cvasinecunoscut, ajuns în Mexic cu soția sa, Mercedes Barcha și copiii. Poate puțini cunosc că el și familia sa trăiau în acei ani extrem de modest. Din ultimele sale economii a plătit expedierea prin poștă către Editura Editorial Sudamericana din Buenos Aires ceea ce urma să devină romanul vieții lui, cartea care va marca pentru totdeauna literatura latino-americană și pe cea universală: Un veac de singurătate.

În vreme ce scria la roman, pe biroul său odihneau texte despre alchimie, jurnale ale navigatorilor, rețete culinare, cronici despre pandemii medievale, manuale despre otrăvuri și antidoturi, dicționare din toate domeniile și cele 25 de volume ale Enciclopediei Britanice.

Datorită problemelor financiare pe care le întâmpina și a dimensiunii mari a romanului, a trebuit să trimită manuscrisul în Argentina în două părți. Mercedes a plătit expedierea cu ultimii pesos pe care îi mai avea. Însă, odată cu publicarea romanului, García Márquez a pășit într-o nouă etapă a vieții. Prima ediție, de opt mii de exemplare, a fost o cifră care l-a impresionat pe scriitor, considerată de acesta drept o exagerare din partea editurii. Dar, iată că estimările nu au fost deloc nerealiste, editorul său dovedind fler. Ediția s-a epuizat în 15 zile.

De atunci, Un veac de singurătate a fost tradus în 35 de limbi, vânzările înregistrând mai mult de 30 de milioane de exemplare.


Zece lucruri inedite

  1. Pentru a face față cheltuielilor locuinței sale din Mexic, García Márquez a trebuit să amaneteze diverse obiecte, printre care și un Opel cumpărat cu banii proveniți din premiul ESSO, câștigat în anul 1961 cu romanul Ceas Rău (La mala hora).

  2. Coperta primei ediții a fost una improvizată, deoarece cea originală, comandată pictorului mexican Vicente Rojo, nu a ajuns la timp. Echipa de designeri a editurii a folosit fotografia unei păduri la care a adăugat imaginea unui galion albastru și trei crini galbeni.

  3. Se zice că după ce ar fi vizitat orașul Buenos Aires, cu ocazia publicării romanului său, Gabo nu a mai revenit niciodată în capitala argentiniană pentru că o vrăjitoare i-ar fi zis să nu se mai întoarcă în orașul în care cunoscuse gloria.

  4. Deși romanul s-a vândut în 30 de milioane de exemplare în toată lumea, cele în limba arabă și chineză au circulat mulți ani, în formă clandestină. De aceea se estimează că numărul real de exemplare ar ajunge la 50 de milioane.

  5. În ianuarie 2004, cartea a ajuns pe lista Oprah Book, clasamentul anual al cărților recomandate de celebra prezentatoare americană Oprah Winfrey. Acest fapt a făcut ca romanul să urce în rankingul vânzărilor din SUA de pe locul 3.116, pe primul loc.

  6. Există o pagină olandeză în care se explică pas cu pas conversia textului în fișier audio, pentru a putea fi ascultată în 12 ore.

  7. Jorge Luis Borges a ignorat ani la rând romanul lui García Márquez. Într-un târziu a afirmat că nu a citit multe cărți scrise de columbian, dar că îi fusese suficient Un veac de singurătate: "Fără îndoială e vorba de o carte originală, care nu provine din niciun curent literar", recunoștea marele scriitor argentinian.

  8. Macondo este un copac endemic în regiunea Caraibilor. Cu certitudine, numele ales de Gabo pentru satul unde se petrece povestea, provine de la numele unei plantații de bananieri pe care autorul ar fi văzut-o pe geamul trenului, în călătoriile sale.

  9. Pe platforma de social media X (fosta Twitter), sunt multe profiluri cu numele personajelor din roman, dar, conform registrelor evidenței populației din Columbia, niciun columbian nu se numește José Arcadio Buendía sau Aureliano Buendía.

  10. În Cáceres (Spania) un cartier întreg se numește Macondo, iar străzile poartă nume ca: Cien años de soledad, José Arcadio Buendía, Aureliano Segundo, Coronel Aureliano Buendía, Padre Nicanor, Remedios Buendía, Gabo, Alirio Noguera și Paraíso Terrenal. Cele două parcuri din cartier se numesc Coronel Aureliano Buendía și José Arcadio Buendía.

Narcis AMARIEI

Absolvent al Universtății din București, specializat prin master în literatură americană, traducător și profesor, implicat în numeroase evenimente culturale în Marea Bitranie și în Spania, Narcis Amariei este și prozator. A debutat editorial cu proză scurtă în 2021, cu volumul Popicăria de piatră. Publică în mod curent proză și face parte din grupul Ficțiunea.