Revistă print și online

CUM SE ÎMBRACĂ SÂNZIENELE prin București?

Minianchetă și experiment

Recent am primit invitația de a citi o povestire la Casa Cesianu. Tema este legată de Sânziene, dar încadrată într-un experiment care implică AI. Prin urmare, am început să mă documentez, am sunat câțiva prieteni de la Ficțiunea, i-am rugat să-mi spună cum arată zânele acestea ale solstițiului de vară. Iar finalmente, mefistofelic, am întrebat și un program care folosește inteligența artificială - și iată ce a ieșit:

Cristina Bogdan

Drapate în aripi de fluturi albi, având creștetele acoperite cu împletituri din raze jucăușe de soare, Sânzienele zboară prin văzduh, chicotind la priveliștea florilor de scaieți atârnate de streșinile caselor, pentru a măsura norocul celor ce le locuiesc, în puful plantelor crescut în zorii zilei. În fruntea alaiului, Iana Sânziana dănțuiește în conduri plăsmuiți din zdrențele sinilii ale norilor de vară și picură stropi de dragoste peste lumea de sub cer.

Petre Nechita

Poartă pantaloni lungi și negri, teniși cu tocuri și tricouri albe cu umeri umflați, ca la o rochie de epocă. La fiecare deget poartă 13 inele din aur alb.

Vera Nechita

Sânzienele poartă rochii lungi, neapărat albe, care te fac să crezi că plutesc. Pe cap au coronițe de flori galbene iar picioarele le zburdă libere pe iarba proaspătă.

Teodora Bălan

Cum văd eu Sânzienele? Niște entități feerice, învăluire într-un joc de ceață și lumină. Au parul lung, împodobit cu flori, iarbă și scaieți, sunt îmbrăcate cu rochii vaporoase în culorile naturii (alb, verde, maro, albastrul apei), de care sunt agățate frunze și flori și au mereu cu ele un buchet de scaieți.

Ciprian Handru

Cu material din curcubeu, Sânzienele își croiau hainele în toate culorile.

Alina Bako

Ființe de aer și vis,  de foc și putere, Sânzienele poartă veșmintele imaginației noastre, metamorfoze ale straielor nevăzute ale lumii arhaice, țesătură de in alburiu și fir auriu despuiat din cosițe de Sânziene. Le spală roua dimineții și tristețea ființei prinse între cer și pământ, le vinde în chip de negustor duhul aspru și neiertător al nebuniei artistului. Cine vrea să le cumpere? Cine oferă mai mult? Cine intră în horă?

Ce-a răspuns AI

 Îmbrăcămintea lor este lejeră și fluidă, făcută din țesături fine și diafane care par să fie țesute din raze de lună și stropi de rouă. Rochiile sunt albe sau de culori pastelate, cu motive florale delicate, brodate cu fire de aur și argint.

René de Solier

Funcția zeiței Diana, de paznic al tainelor, își are rădăcinile în mitul lânii de aur, unde apare în postura de gardian al palatului. Artemis (Diana), în această postură, este înspăimântătoare pentru privirile și auzul oamenilor care n-au fost părtași la inițieri și ritualuri purificatoare, în sfârșit, la tot ce tăinuiește preoteasa inițiată - Medeea.

Petre NECHITA

Jurnalist, reporter de televiziune și prozator, a debutat cu romanul Tata știe mai bine!(2021), urmat de un al doilea roman Fir-ar ea de vineri! (2022). De asemenea, publică proză scurtă în periodice si antologii. Cea mai recentă povestire a sa a apărut în volumul colectiv Femei, bărbați și faptele lor (2023)