Revistă print și online
Pe poeta Laura Francisca Pavel am cunoscut-o personal la Discuția secretă, ediția din noiembrie 2024, care s-a ținut la Cluj. O știam de pe Facebook, îmi plăcea ce scria/posta și îi urmăream și ținutele vestimentare, că are o înclinație către fashion, e stylish și asta se simte și în poezia ei, bunul-gust adică. Și sunt mai multe straturi de bun-gust acolo, mai multe limbaje cu care ea lucrează, mai multe registre, are și niște personaje fabuloase, dintre care cel mai mult mi-a plăcut madam Tamaș (o croitoreasă respectabilă din anii ’80, un soi de instituție în comunism), din volumul Acțiuni și protocoale (OMG, 2023). Și mi-a plăcut și felul în care LFP se raportează, din mai multe unghiuri, la această "instituție" (estetic, ideologic și istoric).
Pe LFP n-ai cum s-o ignori, chiar dacă ești cititor neinițiat sau ocazional de poezie, îți atrage imediat atenția. La Discuția secretă am auzit-o citind live, a fost un moment foarte bun, am putut cumva, prin lectura ei, să mă uit de aproape la un univers poetic complex, multistratificat, care conține o experiență culturală, un background intelectual solid, dar și umor onest, ironie, atitudine critică, toate în doze potrivite.
M-am bucurat când Laura a acceptat invitația de a ne da două texte inedite pentru rubrica de poezie a platformei nesemnate.ro (rubrică de care mă ocup de la începutul lui 2025), și-a asumat un risc, că e practic un cenaclu online, înduri și rele, te și bucuri de comentariile pozitive, timp de câteva zile până când se dezvăluie public numele autorului (textele fiind postate inițial nesemnate).
La invitația lui Ciprian Handru, căruia îi mulțumesc, am ales poemul Madam (ajustări de interior), apărut mai întâi în volumul Trucuri urbane (OMG, 2022) și devenit "episod-pilot" pentru ciclul Madam Tamaș din Acțiuni și protocoale:
E o vară în care Madam Tamaș, croitoreasa cartierului, se ține încă bine
Are privirea semeață,
ca în reportajele filmate la fabrica de confecții de peste drum.
Dar ea e rece, nu o animă entuziasmul ideologic
Spatele drept, aerul hipercorect, distincția din vocea tabagistă
o includ în casta divelor de almanahuri
a gospodinelor care citesc broșuri de bună purtare
până când plictisul se face mister, ornament numai bun
pentru sexul extraconjugal. Închidem iute capitolul ăsta,
ignorăm legătura între cuvintele Madam Tamaș, adulter,
tocuri cui, orgasm multiplu. Cadavre esquis.
Madam nu e vreo fashionistă excentrică.
E toată respectabilitate, so hoch.
Are mersul țanțoș à la Katharine Hepburn
Croiește săptămânal jachete scurte cu terminație în bie
pentru vecine mai răsărite, iar mediocritatea
nu o împresoară, nu o doare
Madam rămâne mereu deasupra sau dedesubtul
clasei proletare
Să tot fi fost prin vara lui ‘78, una dintre vacanțele
nesfârșite deprimante
când stocuri de zile inutile te sedează,
tot atâtea baloturi de vată și firimituri de polistiren
printre care nu se vede gestul exasperat
când ți se apleacă de la atâta imprimeu floral
resturi de mătase cataloage nemțești Neckermann
rafinament morgă păr pe bigudiuri
ciorapi fini cârpiți cu fumuri
pantaloni evazați emancipare feministă second-wave
Cât despre Madam Tamaș, ea nu e protagonista
deși am început cu ea.
Nu e complice la construirea parabolei.
Nu mă bântuie, o invoc la întâmplare
fără patos
Mai mult patos îmi stârnește plușul
mort și el prin ‘78, când blana i-a explodat
deasupra aragazului,
după baia pe care i-o aplicasem sâmbătă seara
Madam Tamaș nu mă obsedează,
dacă am numit-o aici e fiindcă nu îmi dă nicio stare
vasăzică e fără motiv, fără consecințe.
Nu se arată niciun subiect de dramă.
Numai atât să spun, că a atins și ea
treptele astea de ciment
balustrada de plastic ceaușist, exaltarea
de după primăvara pragheză.
Nu mă emoționez, doar mă trezesc cu imagini, așa, de un pamplezir
Fac mici ajustări
de interior.
Greu de distins, în poem, linia fină dintre estetism și deconstrucție (critică) a estetismului/metaestetism, dintre nostalgie și detașare (auto și post)ironică. Cert e că sunt ambele prezente, fie în imagini retro/vintage sau în obiecte-cult ale trecutului "ceaușist", în ipostaze ale feminității rigide, încorsetate de clișee sau animate de capricii, mondenități și reverii mic-burgheze. Madam Tamaș nu are conștiința a ceea ce este, adică un construct al unei epoci a cenzurii, prin urmare o figură în esență inocentă. Spațiul ei de desfășurare e foarte restrâns, dar ea nu știe. Vocea care o invocă din mai multe unghiuri, transformând-o în obiect poetic și personaj vintage, e mai liberă și mai conștientă de sine (uman și artistic), e copilul căruia i-a explodat plușul, e vocea emancipată care "râde" de o tipologie, e și vocea înțelegător-amară din final, care "face mici ajustări", acceptând faptul că, vrei, nu vrei, totul (constructele, oamenii, poezia însăși) intră cu timpul în tipare, se contextualizează și apoi se epuizează. Ceea ce nu înseamnă că, peste o vreme, ciclul nu se poate relua, cu noi "ajustări".
Oana Paler (n. 1978, Brașov) - Facultatea de Litere, Universitatea București; master în Comunicare și Relații Publice, SNSPA, București; profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, Brașov; colaborări cu recenzii de carte, critică literară, eseu și proză, apărute în revistele de profil; autor al romanului Stadii (Editura Rocart, 2023).