Revistă print și online

Arta alegerii

Alegeri. Toată viața e alcătuită din alegeri. În ceea ce mă privește, alegerile, bune sau rele, le-am făcut fără să pun prea mult în balanță alternativele. Nu am înțeles niciodată pe deplin persoanele precum bunica mea, care ies la masă la restaurant și petrec un sfert de oră în fața meniului, nehotărându-se ce vor. Pe de altă parte, în fața unor alegeri importante în fața cărora am fost pusă, am stat și m-am gândit destul de mult. Ca de exemplu atunci când mi s-a propus, prin locul de muncă la care eram, să plec să fac facultatea în Marea Britanie și apoi să mă întorc să predau în țară. Sau când, la un alt loc de muncă, mi s-a propus să plec să lucrez în Statele Unite. Sau când am ales dacă să mă căsătoresc sau nu. De fiecare dată m-am gândit destul de mult. Nu știu dacă alegerile au fost potrivite sau nu în mod rațional. Am văzut alternativele, simulări a ceea ce ar fi însemnat parcursul vieții mele dacă aș fi ales în acel/acele alt/e fel/uri. Destine alternative. Care poate se desfășoară chiar acum, pe măsură ce scriu, în universuri paralele.

Știu deci ce înseamnă să gândești mult atunci când faci o alegere. Din acest punct de vedere înțeleg procesul și etapele - dar nu am ajuns vreodată la performanța bunicii mele, de a sta un sfert de oră cu un meniu de mâncare în față și să nu știu ce vreau să mănânc. Poate voi ajunge vreodată - dar cred că asta ar fi rezultatul unor alegeri pe care le voi face în viitor și care mă vor construi în acel gen de persoană. Aceste persoane au admirația mea - pentru că au dus arta alegerii la un nivel neobișnuit: sunt genul de persoane care probabil își trăiesc majoritatea timpului vieții lor filosofând despre ceea ce trăiesc. Arta alegerii implică un grad destul de mare din a observa structura inefabilă a vieții - mai degrabă decât a o trăi. Totuși, momentele de fericire rămân cele în care nu alegi, sau alegi foarte repede, intuitiv. Să alegi gustul de înghețată care știi că-ți place. Să alegi un gust nou de înghețată ca să afli cum e. Să decizi repede să experimentezi. Să savurezi momentul pe care ai ales să-l savurezi, fără să filosofezi ante sau post-factum. Să te bucuri de el. Și să alegi să ai prieteni care-ți seamănă, dar și prieteni care diferă de tine. Să știi că alegi și să știi ca prin alegerile tale să-ți înfrumusețezi momentele de zi cu zi ale vieții. Și să te bucuri de compania celor care, în fața unui meniu, stau multe minute.

În cele din urmă, nu cred că am ales vreodată greșit în legătură cu nimic. Pentru că am ales așa cum trebuia să aleg pentru etapa din viață în care mă aflam, ca să pot să învăț ceea ce am avut de învățat. Și lucrurile se vor desfășura la fel în continuare. Iar după ce termin de scris aici, pentru că deja a venit timpul (destul de) cald pentru a avea un pretext (de parcă aș avea nevoie) să mănânc desertul meu preferat, voi mânca o înghețată cu aromă de mango. Pentru că știu că-mi place. Și deja am ales că o să încerc și o înghețată cu aromă de colivă - ca preview al ultimei etape (sper că plasată destul de mult în viitor) a vieții. Pentru că e o aromă pe n-am încercat-o niciodată.

Ligia PÂRVULESCU

Cunoscută ca poetă și prozatoare, debutează la Casa de Editură Max Blecher, în 2014, cu volumul de poeme Fluvii de asfalt. Pentru romanul Translucid primește premiul "Primul roman", 2021, acordat de Editura Litera, unde este publicată în același an. În 2022 publică Intracranian (versuri). În același an publică în volumul colectiv de proză scurtă Dragostea când te doare și coordonează volumul de proză scurtă Femei, bărbați și faptele lor (2023). Publică în albumul-antologie bilingv Poezie contemporană românească / Contemporary Romanian Poetry, lansat de Fundația Augustin Buzura în 2024. Figurează și înAntologia Criticii de Întâmpinare 2025. Activă și apreciată în lumea literară bucureșteană, publică în mod curent în revistele de profil și în special în Ficțiunea. Este avocată, preocupată în același timp de zonele subtile ale comunicării.