Revistă print și online
Marți, 8 aprilie 2025, ora 18, Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) găzduiește o nouă întâlnire Ficțiunea.
Iar tema întâlnirii: Vizual epic în film si literatură
Discuțiile pornesc de la un film de scurt metraj:
THE OLD LIE
https://www.youtube.com/watch?v=AGOncn9ZUFs
Și de la două texte literare:
Chapeau bas, Cinema… de Sorana Dumitrescu
https://fictiunea.ro/2025/205/art12/index.html
Meniul de Petre Nechita
https://fictiunea.ro/2025/204/art34/index.html
Invitați
Sorana Dumitrescu
Petre Nechita
Alina Diana Ene, profesor, & elevii Colegiului Cervantes
Moderează Andrei Roșca, specialist în filozofia culturii
Întâlnirile revistei Ficțiunea își propun să aducă în dialog generații diferite și artiști care contribuie, chiar și tangențial, la un construct artistic.
Trecem printr-o schimbare generală: de mentalitate, de comunicare socială, de exprimare artistică. Muzeul Național al Literaturii Române din București pune bazele unui club pentru toți cei care vor să descopere și să comenteze (i)realitățile și ficțiunile din cultura română vie. Proiectul are loc în fiecare lună.
Organizatori: revista Ficțiunea & MNLR.
Absolventă de Criminologie la University of Westminster (promoția 2022) și de Limbi Străine, la Universitatea din București, unde a studiat neerlandeza ca limbă principală și engleza ca limbă secundară, scrie proză, traduce și este pasionată de arta cinematografică. \@deanderekantvandeneuve
Jurnalist, reporter de televiziune și prozator, a debutat cu romanul Tata știe mai bine!(2021), urmat de un al doilea roman Fir-ar ea de vineri! (2022). De asemenea, publică proză scurtă în periodice si antologii. Cea mai recentă povestire a sa a apărut în volumul colectiv Femei, bărbați și faptele lor (2023).
Alina Diana Ene
Profesor la Colegiul Național Cervantes, București.
Absolvent al Facultății de Litere (Universitatea din București), pasionat de antropologie și de literatură. Master în antropologie și în filozofie. Scrie studii de filozofia culturii, eseu.
Absolvent al Facultății de Litere (Universitatea din București), cu un master în antropologie, la aceeași facultate, și cu un altul în filozofie, Andrei Roșca scrie eseu, fiind preocupat de antropologie în artă și de studii culturale. Totodată este și unul dintre cei mai buni librari bucureșteni. Coordonează întâlnirile de la MNLR, ale revistei Ficțiunea .